İyileştirici Güç: Çakra Nedir, Çakralar Nasıl Açılır?

Duygusal ve fiziksel stres faktörleri hayatlarımızı her alanda etkilerken enerjimizi tazelemek için çakra nedir bilmemiz ve çakra açmayı öğrenmemiz gerekiyor.

Daha önce yoga ve meditasyon dersi aldıysan vücudumuzdaki enerji noktaları olan çakralara dair az çok bilgi sahibisin demektir. Çakraları açık ve dengede tutmanın yollarını bilmiyorsan endişelenme. Bu makalede çakra enerjisiyle ilgili kök çakra nedir, çakra açmak ne işe yarar ve çakraların açık olduğunu nasıl anlarız gibi aklına takılan sorulara yanıt bulacağız!

Çakra Nedir?

Çakra Nedir?

Çakra, Sankritçede disk veya tekerlek anlamında kullanılıyor. Vücudumuzdaki enerji merkezlerini ifade eden çakraların her biri belirli bir sinir sistemine ve ana organa karşılık geliyor. Vücutta fiziksel ve duygusal olarak farklı işlevlere sahip 7 ana çakra mevcut. İstersen 7 ana çakraya vücuttaki aşağıdan yukarıya olan konumlarına göre daha yakından bakalım!

7 Çakra Nedir?

  • Kök çakra
  • Sakral çakra
  • Solar pleksus çakrası
  • Kalp çakrası
  • Boğaz çakrası
  • Üçüncü göz çakrası
  • Taç çakra

Hangi Çakra Ne İşe Yarar?

Hangi Çakra Ne İşe Yarar?

Vücuttaki çakraların her biri farklı bir renkle simgeleniyor ve kendilerine has görevleri bulunuyor. Tek başına ve birbirleriyle bağlantılı şekilde farklı işlevler sunan tam 7 adet ana çakra bulunuyor.

1. Kök Çakra

Kök çakra veya Muladhara, omurganın tabanında; bacakların arasında bulunuyor. Yaşamı sürdürmek için bir temel sunan kök çakra, aynı zamanda bireyi dünyaya topraklıyor. Kök çakra açık ve dengede olduğu zaman kendini daha istikrarlı ve güvenli hissedebilirsin. Kırmızı renkle belirtilen kök çakra, bollukla da ilişkili kabul ediliyor.

2. Sakral Çakra

Sakral çakra veya Svadhisthana, göbek deliğinin hemen altında yer alıyor. Bu çakra, cinsel ve yaratıcı enerjiden sorumlu. Yani 2. çakra tıkanıklığı belirtisi olarak cinsel isteksizlik ve idrar yolları problemleri gösteriliyor. Aynı zamanda hem kendi duygularınla hem de başkalarının duygularıyla nasıl bir ilişki kurduğun ikinci çakranın durumuna bağlı. 2. çakra nasıl açılır diye düşünüyorsan öncelikle yaşam alanına açık turuncu aksesuarlar veya eşyalar yerleştirebilirsin. 

3. Solar Pleksus Çakrası

Solar pleksus çakrası veya Manipura, mide bölgesinde bulunuyor. Güven ve öz saygıdan sorumlu olan 3. çakra, Uzak Doğu felsefesine göre kişinin hayatın kontrolünü kendi ellerinde hissetmesini sağlıyor. Düşüncenin beden üzerindeki etkisine odaklanan üçüncü çakra sarı renkle ifade ediliyor.

4. Kalp Çakrası

Kalp çakrası veya Anahata, kalbin yakınında; göğsün tam ortasında yer alıyor. Sevgi ve şefkatle bağlantılı olan 4. çakra, aynı zamanda kavrayıcı ve kabul edici bir görevi üstleniyor. Zümrüt yeşili rengiyle özdeşleştirilen kalp çakrasının, kişinin hem kendi hem de başkalarını sevebilmesi ve dengeli ilişkiler kurabilmesi için son derece önemli olduğu belirtiliyor.

5. Boğaz Çakrası

Boğaz çakrası veya Vishuddha boğaz bölgesinde bulunuyor. Bu çakra öncelikli olarak sözlü iletişim kurma yeteneğini etkiliyor. Turkuaz mavisiyle gösterilen 5. çakra kişinin şarkı, müzik, dans, yazılı veya sözlü olarak kendini ifade etmesini sağlıyor. Bu çakranın dengesiz durumda olması ise inanılana göre yalan söyleme isteğini artırıyor, boyunda tutulmaya ve diş gıcırdatmaya yol açabiliyor.

6. Üçüncü Göz Çakrası

Üçüncü göz çakrası veya Ajina, gözlerin arasında bulunuyor. Üçüncü göz çakrası sezgilerden ve hayal gücünden sorumlu. Daha önce halk arasında tahmin gücü yüksek olan insanlara “3. gözün mü var?” diye sorulduğunu duymuş olabilirsin. Üçüncü göz veya alın çakrası olarak da bilinen 6. çakra kapalıysa migren, sinüzit, zayıf hafıza ve hayal kurmakta güçlük gibi sorunların ortaya çıkabileceği paylaşılıyor.

7. Taç Çakrası

Taç çakra veya Sahasrara, başın üst kısmında yer alıyor. Taç çakra kişinin kendisiyle, başkalarıyla ve evrenle olan ruhani bağlantısını temsil ediyor. Kolektif bilinçten ve saf farkındalıktan da sorumlu olan 7. çakra aynı zamanda yeniden doğuşun da simgesi.

Bonus: 8. Çakra Nedir?

8. çakra kafadan daha yukarıda, başın üstünde yer almakta olup ego algısıyla üst düzey farkındalık arasında uzanan bir köprüyü simgeliyor. Evrensel kalbin çakrası olarak da ifade edilen sekizinci çakra, Uzak Doğu felsefesine göre geçmiş travmaları yenme konusunda büyük bir rol üstleniyor.

En Güçlü Çakra Hangisidir?

En Güçlü Çakra Hangisidir?

Her bir çakranın fiziksel ve duygusal dengeyi sağlayabilmek için büyük görevleri bulunuyor. Tek bir çakrayı ön plana çıkarmak mümkün değil ancak vücuttaki tüm çakralar açılınca kişinin kendisini fiziksel, duygusal ve mental olarak daha iyi hissedebildiği belirtiliyor. Dolayısıyla en önemli çakra yerine tüm çakraları açmak için çakra açma yöntemlerine odaklanmak daha isabetli.

Çakralar Nasıl Açılır?

Çakralar Nasıl Açılır?

Çakraların ne işe yaradığını öğrendiğimize göre sırada çakraların nasıl açılacağı var. Vücuttaki her bir çakra için farklı yoga hareketleri ve meditasyon uygulamaları bulunuyor. Çakrayı açmanın ve dengede tutmanın en iyi yollarından biri bedeni fiziksel olarak dengede tutabilmekten geçiyor. Bu nedenle yoga pozları çakraların açılmasında etkili bir rol üstleniyor.

1. Kök Çakrası Nasıl Açılır?

Kök Çakrası Nasıl Açılır?

Kök çakra vücudun temelini oluşturan bir çakra. Dolayısıyla bedenin temeliyle daha güçlü bir ilişki kurmak gerekiyor. Bunun için de ağaç duruşu, dağ veya savaşçı pozları gibi dengeleyici duruşlarla bedenin çalıştırılması öneriliyor.

2. Çakra Nasıl Açılır?

Çakra Nasıl Açılır?

Göbek deliğinin altında yer alan üreme, cinsellik ve yaratıcılıkla ilgili olan 2. çakrayı açmak için pelvik tabanı güçlendiren hareketlere yönelmek gerekiyor. Sakral çakrayı harekete geçirmek için güvercin duruşu veya kertenkele duruşu gibi kalça açıcı hareketler tavsiye ediliyor. 

3. Çakra Nasıl Açılır?

Çakra Nasıl Açılır?

Mide bölgesinde bulunan 3. çakrayı açmak için karın bölgesini çalıştıran tekne veya üçgen pozu öne çıkıyor. Karın kaslarını harekete geçiren bu hareketlerle 3. çakradaki tıkanıklık da açılabiliyor. 

4. Kalp Çakrası Nasıl Açılır?

Kalp Çakrası Nasıl Açılır?

Alt çakralarla üst çakraları birbirine bağlayan kalp çakrasını açmak için deve duruşu veya tekerlek pozu gibi kalp bölgesini açacak hareketler öneriliyor. 

5. Boğaz Çakrası Nasıl Açılır?

Boğaz Çakrası Nasıl Açılır?

Boğaz çakrası tıkanıklığını önlemek için pulluk ve balık pozları uygulanıyor. Boynun arka ve ön taraflarını çalıştıran bu hareketlerle boğaz çakrası açılarak iletişim becerileri geliştirilebiliyor.

6. Üçüncü Göz Nasıl Açılır?

Üçüncü Göz Nasıl Açılır?

3. gözü açmak için üst bedenle alt bedenin bağlantı kurmasını sağlamak gerekiyor. Öne doğru eğilme, yani foward fold veya katlanmış kartal pozu bu noktada öne çıkıyor. 

7. Tepe Çakrası Nasıl Açılır?

Tepe Çakrası Nasıl Açılır?

Taç çakra veya tepe çakrası olarak da bilinen 7. çakrayı açmak için kişinin kendi benliğiyle bağlantıya geçmesi gerektiği belirtiliyor. Bu noktada ise ceset pozu öneriliyor. Çeşitli kaynaklarda paylaşılan ortak bilgilere göre bu poz, kişiyi ebedi benliğiyle buluşturarak taç çakrasını güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Çakralar Açılırken Ne Hissedilir?

Konunun uzmanlarına göre, çakralar açılırken vücudun her parçasının birbiriyle nasıl bütünleştiği ve birlikte uyum içinde çalıştığı gözlemlenebiliyor. 7 ana çakranın hepsi açık ve dengeliyse enerji bedende ve zihinde herhangi bir engele takılmadan serbestçe akabiliyor. Bu çakralar tıkandığı zaman zihinde durgunluk ile çeşitli fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

7 Çakra Açılma Belirtileri

Yoga yapanların paylaşımlarına göre çakraların açılma belirtileri ilk başta sancılı olabiliyor. Nitekim vücudun alışkın olmadığı hareketlerle kişiler daha yorgun hissedebiliyor. Ancak çakraları açmak için düzenli olarak yoga ve meditasyon yapıldığında vücuttaki enerji akışı, ayakların yere sağlam bastığı ve ağrıların azaldığı hissedilebiliyor.

Çakranın Dengesiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çakranın Dengesiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çakraların dengesiz olduğuna dair vücut düzenli olarak sinyaller gönderiyor. Kendini sürekli yorgun ve uykusuz hissetmen, enerji yoksunluğu, sık sık hastalanmak, dikkatsizlik sonucu aynı hataları tekrarlamak, kendini mutsuz ve umutsuz hissetmen çakralarındaki dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Her çakranın vücutta temsil ettiği bir bölge bulunuyor. Bu bölgelerde meydana gelen ağrılar çakraların dengede olmadığını gösteriyor. 

Her çakra dengesiz olduğunda ağrıya neden olmuyor. Örneğin 3. gözün dengesiz olması sezgileri etkiliyor, boğaz çakrasının dengesizliği ise iletişim becerilerinde tıkanıklığa yol açıyor.

Çakraların Kapalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çakraların Kapalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çakraların kapalı olduğunu anlamak için kişinin kendi vücudunu dinlemesi gerekiyor. Daha önce de değindiğimiz gibi her çakra vücudun farklı bir kısmını etkiliyor. Mesela, kök çakra kapalıysa ne olur sorusu şöyle yanıtlanıyor: Kök çakra kapalıysa ayaklarda ve bacaklarda ağrı, güvensizlik hissi, huzursuzluk ve sıkışıp kalmışlık hissi meydana gelebiliyor. Veyahut 3. göz kapalıysa sezgilerde zayıflama görülebiliyor.

Çakra Tıkanırsa Ne Olur?

Çakra Tıkanırsa Ne Olur?

Çakraların tıkanıklığı duygusal dengesizlikler yaşamaya yol açabiliyor. Öfke, üzüntü, korku veya kararsızlık çakraların tıkanıklığına bağlı olarak artabiliyor. Çakraları açmak için uygulanan fiziksel hareketlerin dengesiz bir şekilde yapılması, yemek yeme alışkanlıklarındaki bozulma ve kas-iskelet sisteminde meydana gelen sorunlar da çakraların dengesizleşmesine ve tıkanmasına neden olabiliyor.

Çakraları Ne Kapatır?

  • Stres
  • Olumsuz düşünce
  • Egzersiz eksikliği
  • Dengesiz beslenme
  • Yanlış uyku düzeni

Çakra Temizliği Nasıl Yapılır?

Çakra Temizliği Nasıl Yapılır?

Çakraları temizlemek, zihni ve bedeni dengede tutmak için en güçlü araçlardan biri meditasyon yapmak. Dikkatini nefesine ve enerji merkezlerine odaklayarak çakraların üzerindeki blokajları kaldırabilir ve enerjinin vücudunda serbestçe akmasına izin verebilirsin. Meditasyonun yanında doğal taşların gücünden de faydalanabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize Ulaşın

Reklam: info@nerodijital.com

Basın: info@sosyetiq.com