Mide Balonu Nedir?
Kilo problemi yaşayan bireyler, çareyi genellikle farklı yöntemlerde aramaktadır. Mide balonu da bu yöntemlerden biridir. Zira günümüzün en yaygın sağlık problemlerinden biri olan obezite, birçok kişinin hayatını olumsuz olarak etkilemektedir. Obezite sorunu yaşayan kişilerde kalp-damar hastalıkları, endokrin ve diğer sistem hastalıkları, hareket etmekte zorlanma (hatta hiç hareket edememe) gibi sağlık problemleri görülebilir. Bahsi geçen bu sağlık sorunları, insanların yaşam kalitesini son derece düşürmektedir.
Dahası vücutta fiziksel etkilerin yanında psikolojik etkilere de sebep olmaktadır. Obeziteden kurtulmak için iyi bir diyet ve düzenli şekilde uygulanan bir spor programı genellikle olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak kimi obezite hastaları çeşitli nedenlerden dolayı bu programlara bağlı kalamayabilirler. Kimileri ise diyetlerine ve egzersiz programlarına uygun hareket etseler bile birçok faktörden dolayı yeterince kilo veremeyebilirler. Eğer obezite sorunu yaşayan kişi açlık veya doymama hislerinden kurtulamayıp diyet programını düzenli bir şekilde devam ettiremiyorsa, bu durumda kişiye mide balonu yöntemiyle yardım edilebilir.
Mide balonu, obeziteyi tedavi etmek için dünya çapında uygulanan ve güvenilirliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem bir ameliyat yöntemi değildir. Hatta gerektiği durumlarda obezite cerrahisine bir hazırlık olarak uygulanabilir. Mide balonu yöntemi uygulanan hastaların midelerinin iç kısmına içi suyla veya havayla dolu olan bir balon yerleştirilir. Bu işlem sırasında hastanın tamamen uyutulmasına gerek yoktur.
Kısa süreli derin uyku hali (sedasyon) işlemiyle yapılır. Bu durum, mide balonu tedavisinin oldukça kolay olmasından ve işlemin kısa sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bunların yanında, mide balonu takılması işlemi ameliyatsız bir işlem olduğu için, işlem sonrasında hayatı tehdit eden komplikasyonların görülme ihtimali oldukça düşüktür. Ancak mideye yerleştirilen balonun açlık hissini yok ettiğini düşünmek doğru olmaz. Mide balonu temel olarak kişinin gıda alımını kısıtlamak için yerleştirilir. Yani kişi yemek yediğinde midesi daha çabuk dolar ve böylelikle normalde yediğinden daha az miktarda yemek zorunda kalır.
Elipse Mide Balonu Nedir?
Elipse mide balonu, aynı zamanda yutulabilen mide balonu olarak da bilinir. Diğer uygulamanın aksine, bu işlemde endoskopi yapılmaz. Hasta işlem esnasında, hap şeklinde bir cisim yutar. Bu esnada röntgen kontrolüyle cismin mideye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Cisim mideye ulaşınca şişirilir ve balon halini alır. Akabinde ucundaki kabloyla bağlantısı koparılır.
Mide Balonu Kimlere Yapılır?
Mide balonu hafif kilolu kişilere veya keyfi sebeple daha ince görünmek isteyen kişilere takılmaz. Bu yöntemin uygulanması için kişinin vücut kitle indeksi değerinin 27 veya daha da üstünde olması gerekir. Vücut kitle indeksini daha somutlaştırmak gerekirse, bu indekste eğer kişinin boyu ve kilosu oranlandığında çıkan değer 25’i geçiyorsa kişi fazla kiloludur diyebiliriz. 30 üstündeki değerler ise obezitenin aşamalarını oluşturmaktadır.
Yani kısacası, mide balonunun fazla kilolu olan veya obezite problemi bulunan kişilere takıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanında kilosu sebebiyle genel sağlığında çeşitli problemler ortaya çıkan, diyet veya spor yoluyla kilo veremeyen, kilo verse de hızlıca verdiği kiloyu geri alan, şeker hastalığına (diyabet) yatkın olan ve mide balonu takılmasını engelleyecek türde bir mide ameliyatı geçirmemiş olan kişilere de mide balonu takılabilmektedir. Mide balonu, aynı zamanda çeşitli mide ameliyatlarının öncesinde bir hazırlık yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
Mide Balonu ile Ne Kadar Zayıflanır?
Mide balonu tedavisi ilk kez 1982 yılında düşünülmüş ve 1987 senesinde Amerika’da tasarlanmıştır. Bu sürecin ardından, özellikle Avrupa ve genel olarak dünyanın genelinde kabul gören mide balonu tedavisi, fazla kilo problemi olan kişilerin ve obezite hastalarının sıklıkla kullandığı bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Mide balonu takılması işlemi sonrasında verilen kilo hastanın genel tıbbi durumuna, geçmişteki kilosuna ve birçok diğer faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir değer vermek gerekirse mide balonu takılan kişilerin 10-25 kg arasında zayıfladıklarını söyleyebiliriz. Vücut ağırlığı üzerinden oranlayacak olursak, mide balonu taktıran kişilerin yaklaşık 6-7 aylık sürede vücut ağırlıklarının %15-%20’lik bir kısmını kaybetmeleri amaçlanır.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu takılacak olan hasta, bu işlem öncesi mutlaka 8 saat boyunca aç kalmalıdır. Örneğin işlem sabah saat 09.00’da yapılacaksa, hasta en geç saat gece 01.00’de bir şeyler yiyebilir. Mümkünse açlık süresi 10 saate kadar çıkartılabilir. Mide balonu takılması işleminin yapılması için bunun dışında yapılacak bir hazırlık yoktur. Kişi işlem saatinde hastaneye veya işlemin yapılacağı kliniğe aç karnına gider ve kişiye işlem öncesi bir damar yolu açılır. Bu damar yolundan hastanın vücuduna çeşitli sakinleştiriciler verilir. Böylelikle hasta, yarı uykulu bir pozisyona getirilir.
Kimi durumlarda tamamen uyutma yöntemi de kullanılabilir. Hastanın tamamen uyutulduğu yöntemde hastanın solunumu durdurulmaz. Ve yaklaşık 15 dakikalık bir süre boyunca uyuması sağlanır. Hangi yöntem seçilirse seçilsin bu işlem son derece acısızdır. Öncelikle mide balonunun midenin iç kısmına yerleştirilmesi için endoskop adı verilen ışıklı ve küçük bir kamera kullanılır. Bu kameranın dışarıda bulunan monitörlere yansıttığı görüntü sayesinde doktor midenin iç yapısını net ve detaylı şekilde görebilir. Ve işlemin ince detaylarını hesap edebilir.
Yaklaşık 1 cm kalınlığında olan bu kamera, yemek borusu üzerinden hastanın midesine kadar indirilir. Bu sırada hastanın sadece midesi değil, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı da incelenir. Yani işlem sırasında bir yandan da detaylı bir endoskopik muayene yapılır. Eğer hastada mide balonu takılmasına engel olabilecek seviyede ülser, gastrit, reflü veya şüpheli lezyonlar mevcut değilse mide balonunu mideye indirme kararı alınır.
Bu aşamadan sonra, mide balonu kişinin midesine doğru yavaş yavaş indirilir. Bu balon şişik bir şekilde mideye indirilmez. Şişirme işlemi balon midedeyken yapılmaktadır. Balonun şişirilmesi için ise metilen mavisi renginde bir boya maddesi eklenmiş fizyolojik bir serum kullanılmaktadır. Renkli bir boya kullanılmasının sebebi ise mide balonunda herhangi bir sebeple sızıntı veya delik oluşursa bunu hastanın idrarında veya büyük tuvaletinde fark etmesi ve böylelikle komplikasyonların kolayca fark edilmesini sağlamaktır.
Hastaya takılan mide balonu havayla veya mavi renkteki bu serum ile 450-500 cc hacme kadar şişirilir. Ve böylelikle işlem sona erer. Bu işlem yaklaşık 12-13 dakika sürmektedir. İşlem sona erdikten sonra hasta uyandırılır. Yaklaşık 1-2 saatlik bir dinlenme sürecinin ardından hastaneden taburcu olabilir. Yapılan bu işlem sonrasında çok büyük oranla herhangi bir ağır yan etki görülmez. Bu sayede kişiler, günlük yaşantılarına normal şekilde devam edebilirler.
Mide Balonu Taktıran Kişi Nelere Dikkat Etmeli?
Mide balonu takıldıktan kısa süre sonra kişide mide krampları, mide bulantısı veya kusma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çok ağır seyretmediği sürece doğaldır. Zira midenin içerisine alışık olmadığı yabancı bir cisim girmiştir. Hastada ortaya çıkabilecek olası belirtileri hafifletmek amacıyla, kişiye çeşitli mide koruyucu veya ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilebilir. Genellikle balonun mideye takılmasından yaklaşık 3-4 gün sonra bu yan etkiler ortadan kaybolur. Eğer işlemden sonra belirtiler uzun süre boyunca ortadan kalkmıyorsa ve hiç hafifleme eğilimi göstermeden aynı şiddette devam ediyorsa, mide balonunun kişiden çıkarılması gerekebilir. Ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.