Kış aylarında soğuyan havaya karşı deri, vücut ısısının kaybolmaması, azalmaması için kan dolaşımını azaltır, ter ve yağ bezlerimiz daha yavaş çalışır.
Kan dolaşımı yavaşladığında, cildin gereksinim duyduğu antioksidanları ve besleyici maddeleri alması zorlaşır. Cilt kuruluğu başlar, cilt yağ kaybeder.
Tüm bunların birleşimi ise, cildin hassaslaşmasına, dış etkilere karşı kendini koruyamamasına yol açar. Ciltte kaşınma, kızarma ve renk değiştirmeler görülür. Lipid bariyeri dediğimiz koruyucu tabaka incelir. Cildin esnekliği azalır. Çatlamalar, pullanmalar görülür. Belirtilen etkileri gösteren cildin erken yaşlanma süreci başlar.
Eğer kışın cilt bakımına dikkat edilmezse; kırışıklık, çatlama, sarkma, leke gibi problemlerin yanı sıra cildin üstü giysiler, ter ve yağ salgısı ile sürekli örtülü kalmasından dolayı yağ bezi hastalıklarının (akne, sebore, milium kistler) artmasına neden olabilir.
Yüz ve vücudumuzda kurumaya engel olmak amacıyla nem bazlı ürünler kullanılmalıdır. Nem bazlı ürünler cilde nem yükler, elastikiyet toparlar, kolajen dokuyu destekler.
Kışın cildiniz pul pul dökülüyorsa; bunu fondöten ile kapatamazsınız. Aksine fondöten sürerek daha kötü görünmesine neden olursunuz. Yüzünüze düzenli olarak peeling yapmalı, zengin içerikli bir gece kremi kullanmalısınız. Mümkünse nemlendirici içeren, leke önleyici, anti-aging etkili, güneş korumasını iyi yapmalısınız. Unutmayın kış aylarında güneş aktivitesinin az olduğu bir dönemde peeling uygulanmanız daha doğru olacaktır.
Kışın banyo süreniz 15 dakika olmalıdır. Aşırı sıcak duş, 15 dakikadan sonra cildinizin lipid tabakasını (nemin tutulduğu yağ asitleri kompleksi) ele geçirmeye başlar, cildi hassaslaştırır. Cildinizdeki doğal yağların yok olmasına neden olur. Kılcal damar çatlamaları başlar. Bu nedenle kış aylarında banyo yaparken sıcaklığı düşürün ya da banyonuzun süresini kısaltın. Daha sonra çok iyi kurumasına dikkat edin. Islak kalan cilt de cilt kuruluğuna sebebiyet verebilmektedir.
Sert sabunlar, cilt kuruluğunu arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, PH değeri yüksek olan kimyasallar da cilt kuruluğunun nedenleri arasında yer almaktadır.
KIŞ MEVSİMİNDE GÜNEŞ KORUYUCUNUN ÖNEMİ
Cildimiz yaz mevsiminde yoğun güneşli havalarda olduğu gibi kış mevsiminde de güneş koruyucuya ihtiyaç duyar.
“Kışın kullanmaya gerek yok zaten güneş fazla etkilemiyor” diye yaygın düşünce var. Rüzgarlı, bulutlu havalarda, karlı ortamlarda da güneş yine zararlı ultraviyole ışınlarını yayıyor. Bu ışınlar zararlı etkenlerini kışın da gösteriyor. Bu nedenle koruyuculara kışın da devam edilmeli, ara verilmemeli.
CİLT VE VİTAMİNLER
Dengeli beslenmeliyiz. Her çeşit vitamini almalıyız. Sebzeler, meyveler bunlar çok önemli. Yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmalıyız. Bol su içmeliyiz. Su, cildin nemlenmesine katkıda bulunur.
A VİTAMİNİ: Cildin onarılmasını ve yenilenmesini sağlar. Cildin kurumasını engelleyerek nem kaybı olmaması için çalışır.
B VİTAMİNİ: Bu vitamin cildin rengini geliştirir, korur ve cilt lekeleriyle savaşır.
C VİTAMİNİ: Cildin parlak ve canlı olmasında rol oynar. Ayrıca bu vitamin diş eti ve göz sağlığında etkilidir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
E VİTAMİNİ: Yaşlanma belirtileri ile mücadele eden vitamindir. Doğal anti-aging etkisi vardır
KURU VE HASSAS CİLTLER İÇİN NE YAPMALI?
Nem kaybı olan, bakımı düzenli yapılmadığında pul pul dökülmeye meyilli, yaş ve çevresel faktörlerin etkisiyle canlılığını kaybedip solgun ve yorgun bir hal alabilecek hassasiyeti olan cilt tipidir. Kullanmış olduğumuz Kapex Proline kuru ve hassas cilt serisi; Nem yüklemesi yapar, elastikiyet kaybını önler, kolajen dokuyu aktif tutarak cilt mikro floresanını harekete geçirir, kök hücreyi korur ve hassas dokuyu yeniden canlandırarak sağlıklı bir görünüme kavuşmasına neden olur.
-Derma kozmetik nem bazlı ürünler kullanılmalıdır.
– Kesinlikle sabun, şampuan, köpük vb. Kozmik ürünler kullanılmamalıdır. PH seviyeleri uyuşmadığı için ciltte hassasiyet meydana gelir.
– Kuru ciltler yağlı ciltlere göre daha hızlı nem kaybeder ve hızlı kırışmaya meyillidir. Cildin ihtiyacına göre 30 yaşından sonra nem bazlı anti-aging serisi ürünler kullanılmalıdır.
– Cilt günde en az 2 kere gündüz-gece olmak şartıyla temizlenmeli ve nemlendirilmeli.
– Bol bol su içilmelidir. Sigara, alkol, yoğun makyaj ve yanlış kozmetik ürün kullanımı da tüm cilt tiplerini olumsuz yönde etkiler.
CİLT BAKIMINDA LİFTİNG UYGULAMASI
Yüz yaşlanmasında temel problem cilt dahil olmak üzere kaşlar, yanaklar, boyun gibi tüm yumuşak dokuların yer çekimi ile aşağı doğru sarkmasıdır. Cildimiz, bizi dış etkenlere karşı koruyan doğal bir örtümüzdür.
Cildimiz, aşırı stres gibi dış etkenlere karşı farklı tepkiler gösterir. Cilt, kendisini yenileyemezse parlaklığını, canlılığını kaybeder. Böylelikle yüz çizgileri derinleşir, cildimiz yorgun ve donuk bir hal alır. Cilt bakımında yapılan lifting uygulaması, gevşemiş ve sarkmış yüz kaslarının sıkılaşıp, gerdirilmesi ve cildin doğal sağlıklı, taze dokusunun ortaya çıkarılması için uygulanan bir yöntemdir.