Giyim ve moda sektöründe birçok çeşit giyim tarzı ve başlattıkları moda akımları bulunmaktadır. Her insanın giyim tarzı farklılıklar göstermektedir. Birçok kadın modayı yakından takip ederek, kıyafet tarzını bu şekilde belirlemektedir. Ancak bazı kadınlar her ne kadar modayı takip etmiyoruz dese de modanın içindeler aslında. Çünkü zaten tasarlanan kıyafetler moda akımlarınca oluşturulmuştur.
Moda akımları sürekli değişiklik göstermektedir. Tabii bununla beraber bir geriye dönüş de söz konusudur. Arada bir durur ve geçmişin günümüzle modernize edilmiş hali olarak karşımıza çıkar. Moda özellikle 20. yüzyıldan sonra da daha gelişmeye ve hızlanmaya başladı. Kıyafetler daha da modernleşti. Birçok moda akımı oluşturuldu. İnsanlar genelde aynı tarzda giyinirken, o dönemden sonra herkes kendi kişiliğini, karakterini yansıtan kıyafetleri tercih etmeye başladı.
1) Avangart Giyim
Avangart genel olarak günlük giyilebilir olmayan, yaratıcı kıyafetlerden oluşur.
Daha çok farklı, yaratıcı ve sanatsal kıyafetler olarak hazırlanan ürünleri temsil eder.
2) Bohem Tarzı
Bohem giyim tarzı, 1960’ların sonları ile 1970’li yılların başlarında ortaya çıkmış yaşam tarzının ve dönemin sosyal olaylarının kıyafetlere yansımasıdır. Genel bohem giyim tarzına bakacak olursak gezmeyi seven, anı yaşayan, özgür ruhlu insanların benimsediği bir giyim tarzıdır. Günümüzde de bohem tarzını çok seven ve benimseyen kadınlar vardır. Üstelik bu bohem tarzı kombinlemek için çok fazla para harcamaya gerek yok.
Daha düşük bütçelerle de çok rahat ve şık olabilirsiniz. Bohem tarzın en önemli parçası üst üste takılmış olan bilezikler, kolyeler ve örgü detaylı aksesuarlardır.
3) Elegant Giyim Tarzı
Elegant giyim dendiğinde ilk akla gelen hiç şüphesiz Andrey Hepburn’dür. Çünkü bu moda akımı zerafet, incelik ve kibarlık üzerine kurulmuştur. Elagant zaten başlı başına zariflik, kibarlık demektir.
1950’lelerin asil ve zarif kadınlarının benimsediği bir tarzdır. Günümüzde ince ve kibar gözükmek isteyen birçok kişi tarafından benimsenmektedir.
4) Maskülen Giyim Tarzı
Maskülen giyim tarzı son dönemlerde sık sık duyduğumuz bir tarzdır. Kadınsılığın geri planda tutulup, erkek kıyafetlerin kadınsı çizgilerle edinilmiş bir tarzıdır.
5) Feminen Giyim Tarzı
Adı üstünde feminen giyim, kadınsılığın ön planda tutulduğu bir tarzdır. Kadınsılıktan kastımız dekolteli üstler veya mini etekler, elbiseler değildir. Feminen giyimde öne çıkan en önemli özellik belin inceliğini vurgulayan etekler, kemerler, topuklu ayakkabılar ve romantik bir kıyafet tarzıdır.
Günlük hayatta da oldukça rahat ve şık bir giyim tarzını oluşturmaktadır.
6) Hippi Giyim Tarzı
Hippi bir yaşam tarzıdır. Bir düzen içerisinde olmayı reddeder. 50’lerin özgürlükçü ruhuyla ortaya çıkan bir tarzdır ve 1960 yıllarda da kendini moda olarak kabul ettirmiştir. 1960’lardan günümüze kadar da gelmeyi başarmıştır.
Hippi giyim tarzı dendiğinde ilk akla gelen özellik renkliliktir. Adeta çiçek gibidirler. Kendilerine de bu yüzden “Çiçek Çocuklar” denmiştir. Bir diğer husus da; dantel, kurdele ve nakışlı parçaları kullanmalarıdır. Aksesuar detaylarında ise deri ve gümüşü kullanmayı severler. Renkli ve çiçekli tasarımlara sahip aksesuarlarıyla oldukça havalı ve farklı bir görünüm elde eden hippiler, özgün ve ilham verici bir tarz yaratmışlardır.
7) Minimalist Giyim Tarzı
Minimalist giyim tarzı 1960’lı yıllarda ortaya çıkan ve sadeliğin yalın bir stille örtüştüğü bir moda akımıdır. Maskülen tarzı benimseyen kadınlar, minimalist giyim tarzıyla maskülen tarzı harmanlayarak kombinler yapmayı severler.
Bu kıyafet tarzında öne çıkan en önemli özellik sadeliktir. Parlak renkler ve desenler minimalist giyimde tercih edilmez. Dekolte kullanılmaz.
8) Retro Giyim Tarzı
Retro kelimesi Latince “geriye doğru” anlamını ifade etmektedir. Günümüzde retro giyinmek oldukça popülerdir.
Kültürel olarak eskimiş ve ya modası geçmiş bir akımın yeniden yaygınlaşması retro stildir. Ağırlıklı olarak 1960’lı ve 1970’li yılların izlerini taşır.
Retro giyim tarzına örnekler verecek olursak, puantiyeler, fırfırlı elbiseler, yüksek bel pantolonlar, kolej tarzı montlar, pileli etekler ve fötr şapkalar şeklinde sıralayabiliriz. Retro giyim stilinin en önemli özelliği de parçaların abartılı olmalarıdır.
9) Vintage Giyim Tarzı
Vintage giyim dendiğinde genelde retroymuş gibi düşünülür; ancak ikisi aynı şey değildir. Bu giyim tarzında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eski olan her kıyafetin vintage olmadığıdır. Doğru parçaları birleştiremediğinizde, tarz olmak yerine modası geçmiş bir görünüme sahip olabilirsiniz.