Deri lezyonları operasyonu, cilt üzerinde gerçekleşen anormal ben, siğil, tümör gibi sağlıksız doku oluşumlarının cerrahi girişim yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir estetik ve plastik cerrahi operasyonudur.
Temel itibariyle, cilt üzerinde gerçekleşen anormal ve sağlıksız doku oluşumları özellikle tıpta cilt, saç, tırnak gibi dokular ve bu dokularda oluşan sağlık problemleri ile ilgilenen dermatoloji diğer adıyla cildiye branşının alanına girmektedir. Deri lezyonlarına ilişkin cerrahi girişimlerin mutlaka lezyona ilişkin doğru dermatolojik tanının sağlanması ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Güneşin zararlı etkileri sonucu veya bazı virüslerin sebep olması gibi birçok farklı sebebe bağlı olarak oluşabilen deri lezyonları ‘basit’ ve ‘iyi huylu’ doku bozulmaları da olabilirken ‘cilt kanseri’ riski taşıyabilecek ölçüde ‘kötü huylu’ da olabilmektedir. Estetik kaygıların ötesinde hayatı ciddi yönde tehdit edebilen bir sağlık problemi olabilme ihtimali olan deri lezyonlarına yönelik uygulamalar bu açıdan sıklıkla dermatoloji ve plastik ve estetik cerrahi uzmanlarının ortaklaşa tedavi süreci ile sürdürülmektedir. Cerrahi girişim yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlanan deri lezyonları mutlaka inceleme ve analiz amaçlı olarak patolojiye gönderilmektedir.
Deri Lezyonları Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir ?
Deri lezyonları operasyonları, cilt üzerinde oluşabilen ve kötü huylu olma potansiyeli olmayan çeşitli lezyonların ‘estetik açıdan’ rahatsızlık verici olması durumunda vücuttan alınmaları için uygulanabildiği gibi şüpheli bulunan anormal ve sağlıksız doku oluşumlarının cerrahi girişim yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla da gerçekleştirilebilmektedir.
Estetik cerrah, dermatoloji branşının alanına giren deri lezyonlarına ilişkin dermatoloji uzmanı ile ortaklaşa oluşturacağı tedavi sürecine göre yöntem önerilerini hastaya sunarak operasyonun kapsamını oluşturmaktadır. Deri lezyonları operasyonuna başlarken uygulamanın yapılacağı alanın temizliği sağlanmaktadır.
Cerrahi girişim ile ilgili lezyon ciltten uzaklaştırılmakta ve yapılan kesi alanları dikiş ile onarılmaktadır. Operasyon, uygulamaya bağlı olarak alınan lezyon alanı pansuman ile sarılarak veya açık bırakılarak tamamlanmaktadır. Alınacak olan lezyonun büyüklüğüne ve operasyonun yapılacağı alanın genişliğine bağlı olarak genel anestezi veya lokal anestezi uygulaması ile gerçekleştirilen operasyonun süresi ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında değişebilmektedir.
Deri Lezyonları Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır ?
Operasyon sonrası ilk süreçte hissedilebilecek ağrılar, dayanılmaz boyutta olmamakta ve ağrı kesiciler ile önlenebilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilmekte ve uygulamaya bağlı olarak birkaç gün ile 1 hafta arasında değişen bir sürede işine, sosyal hayatına geri dönebilmektedir. Operasyon sonrası uygulama bölgesinde hafif ağrılar oluşması normaldir ve ilk haftadaki iyileşme süreci içerisinde bu etkiler geçmektedir. Dikişler, uygulamanın yapıldığı bölgeye de bağlı olarak 5-10 gün arasında değişen bir süre içerisinde doktor tarafından alınmaktadır.
Deri Lezyonları Operasyonu Sonrası İz Kalır mı?
Deri lezyonları operasyonu sonrası hastaları en çok kaygılandıran konulardan birisi, kesik gerçekleştirilerek yapılan cerrahi işlem sonrası cilt dokusunda yara izi kalmasıdır. Cerrahi işlemin kesik izlerini bütünüyle ortadan kaldırmak zor olsa da, gelişmiş yöntemler ile kesi izlerinin belirgin kalma ihtimalinin en aza indirilmesi amaçlanmakta, iz kalacak bile olsa bunların mümkün olduğu şekilde vücudun en görünmeyen alanlarında saklı halde kalmasına çalışılmaktadır.