Yaşlanmayı geciktirmek, yaşlanma etkilerini gidermek, cildimizin daha genç ve daha canlı bir yapı ve görünüme sahip olması için anti-aging ve estetik tıp alanındaki uygulamalardan biridir.
Cildi genç tutan nedir?
Cildimize genç görüntüyü veren, cildi dik tutan; bağ dokuları ve cilt kalitesini sağlayan; kolajen üreten dokulardır. Bu dokuları, fibroblast denen hücreler oluşturur.
Ortalama 28-30’lu yaşlara kadar bu hücrelerimiz %100 oranındadır. Cildimiz bu şekilde genç kalır.
Cilt ne zaman, nasıl yaşlanmaya başlar?
Cildimizde yaşlanma 28-30’lu yaşlarda başlar. Sebebi ise bağ dokuları ve kolajeni üreten fibroblast hücrelerinin her yıl %2 oranında ölmeye başlamasıdır. 30’lu yaşlarda başladığını varsayarsak yaşımız 40 olduğunda; biz cildimizdeki fibroblast hücrelerimizin %20’sini kaybetmiş oluruz.
Dolayısı ile cildi dik tutan bağ dokuların ve cilt kalitesini veren kolajeninden; yani cildimizin gençliğinin %20’sinden eksilir gider. Çizgiler, sarkmalar ve yaşlanma belirtileri başlar.
Fibroblast hücreleri file gibi çapraz şekilde birbirine bağlıdır. Bu hücreler ölmeye başladığında file kopmaya başlar; kısacası bağ dokusu aşağıya doğru inmeye başlar. Kolajen üreten dokuların da şekli bozulur ve cildimiz kolayca kırışarak yaşlı bir görüntüye bürünür. Hücre ölümü yaşımız ilerledikçe devam ettiği için cildimiz gittikçe daha yaşlı görünür.
Cilt gençliğini geri kazanmak ve sürekli kılmak kök hücre tedavisi ile mümkün müdür?
Cildin genç kalmasını sağlayan ve zamanla azalan fibroblast hücrelerini Sağlık Bakanlığı Onaylı Kök Hücre laboratuvarlarında tekrar üreterek cilde geri vermek, dolayısı ile gençliği geri kazanmak ve sürekli kılmak mümkün.
Kök hücre tedavisi ile cilt gençleştirme işlemi nasıl yapılır?
Öncelikle ciltten fibroblast hücrelerinin alınması gerekir. Uzman hekim tarafından kulak arkasından, estetiği bozmayacak bir şekilde küçük bir biyopsi parçası (4-6 mm) alınır. Alınan parça fibroblast kök hücrelerin üretilmesi için özel koşullarda Sağlık Bakanlığı Onaylı Kök Hücre laboratuvarına gönderilir.
Kültür sonucunda (4-6 hafta içinde) fibroblast kök hücreler çoğaltılır. Uzman hekim hücrelerin öldüğü bölgelere; enjeksiyon yöntemiyle yeni hücreleri nakleder. Bu işlem kök hücreler laboratuvarda üretildikten sonra 30-45 gün aralıklar ile toplamda 3 kez tekrarlanır.
Hangi bölgelere uygulanabilir?
- Yüz: Yaş aldıkça azalan kolajen ve elastin lifleri nedeniyle beliren kırışıklık ve çizgileri, ciltteki gevşemeleri gidererek gençleşme sağlar, lekeler ve akne izlerini giderir.
- Boyun, Gıdı ve Dekolte: Bu bölgede oluşan, yaşlanmaya bağlı olarak cilt ve deri altı dokusu kaybından dolayı meydana gelen kırışıklık, sarkma ve lekeleri tedavi eder.
- El: Zaman içinde cilt altı dokusunda azalma ve deride gevşeme ile bunun sonucunda beliren damarlı görüntüyü ve lekelenmeleri giderir.
Cilde kök hücre tedavisi kimlere uygulanabilir?
Cildinde istenmeyen kırışıklık, gevşeme, sarkma, leke, iz bulunan herkese uygulanabilecek bir tedavidir. Tedavide kullanılan kök hücreler, kişinin kendisinden alındığı için herhangi bir alerjik tepki ya da yan etki söz konusu değildir. Yaş sınırlaması da yoktur.
Cilde kök hücre tedavisinin faydaları
Cilde uygulanan kök hücre tedavisinin en önemli yanı, eksileni yerine koymak ve dokuyu onarmaktır. Gençlikte vücudumuzda yeterli sayıda hücre sayısı bulunur fakat zamanla bölgesel olarak hücre sayısı azalır. Bu duruma karşılık olarak kök hücre tedavisinin temel özelliği, hedeflenen bölgede kök hücre sayısını tekrar çoğaltan, üstelik kendi vücudumuzdan elde edilen bir gençlik iksiri niteliğinde olmasıdır.
Cilde kök hücre tedavisi ne kadar sürer?
İlk aşamada üretime gönderilmek üzere alınacak olan dokunun alınması maksimum 15 dakika sürer. Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarında hücrelerin üremesi 30-45 gündür. İlk uygulama parça alındıktan 30-45 gün sonra, diğer 2 uygulama da ortalama 1’er ay ara ile yapılır. Her bir uygulama ortalama 1,5–2 saat sürer.
Cilde kök hücre tedavisi sonrasında kişi günlük hayatına hemen dönebilir mi?
Kişi uygulama sonrası günlük yaşantısına hemen dönebilir.
Cilde kök hücre tedavisi ilk uygulamada nasıl bir etki sağlar?
Her bir uygulama bir biyopsi alınması ve yaklaşık 1’er ay ara ile yapılan toplamda 3 kür enjeksiyonlardan oluşur. Sonrasında hücrelerin cilt altında çoğalması etkinleşmesi süreci başlar. İstenilen etkilerin görülmesi biyopsi alınmasından sonra yaklaşık 1 yılı bulur. Cilt 1 yılda ancak 8-10 yıl boyunca ölmüş fibroblast hücrelerini kabul edebilir. 1 yıl içerisinde ne kadar çok hücre verirseniz verin, cildin kendisini onarma hızını değiştirmeniz mümkün değildir ve cilt 1 yılda kendisini en fazla 8-10 yıl geriye götürebilir.
Uygulama tekrarlanabilir mi?
Fibroblast Kök Hücre yöntemi ile cilt, 1 yılda en fazla 8-10 yıl gençleşme yeteneğine sahiptir. Diğer yandan yaşlanma süreci devam ettiği için hücreler yaşlanma hızı oranında ölmeye devam eder. Ancak bu yöntemin avantajı; 1 yıl sonra tekrar uygulanarak cilde 8-10 yıl boyunca ölen hücre miktarı bir kez daha verilebilir.
Cilde kök hücre tedavisinin riskleri nelerdir?
Sağlık Bakanlığı onaylı bu yöntemde kişiye hiçbir yabancı madde olmaksızın sadece kendi dokusundan üretilmiş fibroblast hücreleri verildiği için; bu hücreler başka bir hücreye dönüşemez. Yabancı bir hücre verilmediği için kanser hücresine dönüşmediği kanıtlandıktan sonra FDA onayını almıştır.
Cilde kök hücre tedavisinin etkileri ne zaman görülmeye başlar?
Cildin kendisini onarması yavaş yavaş gerçekleştiğinden 9-12 ay sonra etkisi en üst seviyeye ulaşır. Bazı hastalarda bu süre 18 ile 24 aya uzayabilir.