Güzelleşmek ve bakım amaçlı kullandığınız kozmetik ürünlerinin sağlığımızı tehdit edecek ölçüde zararlı kimyasallar içerdiğini biliyor muydunuz? En bilinen kimyasal olan paraben maddesinin yanı sıra bilmediğiniz birçok kimyasalı sizler için araştırdık. “Hangi ürünlerde hangi kimyasallara dikkat etmeliyiz?” sorusuna beraber yanıt arıyoruz.
Paraben
Paraben, kozmetik ürünlerinin dayanıklılık süresini uzatmak için kullanılan bir koruyucu maddedir. Bakteri ve küf gibi oluşumların önüne geçmek için kullanılan parabenin araştırmalar sonucunda meme kanserine yol açtığı düşünülmekte. Kanser hastalarından alınan biyopsi örneklerinde rastlanılan paraben, renkli kozmetiklerden deodorantlara ve şampuanlara kadar birçok farklı üründe karşımıza çıkıyor.
Sentetik renklendirici
Kozmetik alışverişlerinizde ürünlerin içerik kısmındaki FD&C ve D&C yazılarına dikkat etmelisiniz. Yapay renklendirici kullanıldığını gösteren bu yazıları paketlenmiş gıda ve kozmetik ürünlerinin içeriğinde bulabilirsiniz. Petrol ve türevi maddelerden elde edilen sentetik renklendiriciler, kanserojen madde kategorisine giriyor ve insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ediyor.
Parfüm
Özellikle nemlendirici ve şampuanlarda kullanılarak hoş bir koku sağlayan parfüm içeriğinin doğal yağlardan elde edilmediği sürece sağlığa zarar verdiği biliniyor. Kozmetik ürünlerinin içine koyulan bu yapay kokular, cilt alerjilerine ve solunum problemlerine yol açabilir. Hassas ciltlilerin özellikle uzak durması gereken parfüm içeriği şampuan, vücut losyonu, nemlendirici, kolonya ve saç kreminde karşımıza çıkıyor.
Ftalat
Ftalat (phthalate) maddesi, plastik içeriğini yumuşatmak için kullanılan bir kimyasaldır. Özellikle oje, parfüm, losyon ve saç spreylerinden kullanılan ftalat, meme kanseri riskini arttırır ve ergenlik çağındaki kadınlarda göğüs gelişimine zarar verir. Bazı durumlarda parfüm içeriğinin içine karıştırılarak kullanılan ftalat maddesinden korunmak için ürünlerin içerik kısmına dikkat edebilirsiniz.
SLS
SLS, yani sodyum lauryl (loril) sülfat, kişisel bakım ürünlerinin yüzde 90’ında kullanılan bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Sağlığa zararlı maddelerden biri olarak gösterilen SLS’nin en bilinen etkilerinden biri ise cilt ve göz iritasyonu. Şampuan, yüz temizleyici, duş jeli, akne ilacı gibi köpüren ürünlerin büyük çoğunluğunda bulunan SLS, kimi zaman özellikle cilt tipine göre çeşitli tahrişlere yol açıyor.